FAQ

Veelgestelde vragen beantwoord

FAQ CORNELS®

Algemene
vragen

Voor de verkoop van onze exclusieve overkappingen, zonweringen, glassystemen, aluminium kozijnen en tuinhuizen werken we met een selectie van gerenommeerde dealers. Heeft u interesse in een afspraak met een CORNELS dealer in uw regio? Zij verdiepen zich in uw wensen en uw locatie.  Vervolgens geven onze dealers vakkundig gepersonaliseerd advies. Elk project is anders en wordt volledig op maat uitgewerkt.

Bent u op zoek naar meer inspiratie en wilt u zich eerst oriënteren? Maak dan graag een afspraak voor een bezoek aan onze showroom.

Dat is geheel afhankelijk van uw selectie. Bijna alle hoogwaardige producten zijn volledig tailor-made. Dat betekent dat we de productie van uw bestelling opstarten na goedkeuring van het ontwerp en de technische tekeningen. Bijvoorbeeld voor aluminium kozijnen en terrasoverkappingen gaan we nu uit van een – relatief snelle – levertijd van rond de 8 weken. Ook met onze levertijden onderscheiden we ons van andere leveranciers/producenten.

Onze high-end producten voor exclusieve buitenruimtes worden volledig op maat gemaakt. Daardoor kunnen we vrijwel altijd voldoen aan de klantwens. Sterker nog; we overtreffen de verwachtingen graag. Onze geselecteerde dealers hebben al vele complexe projecten gerealiseerd. Daarbij staan de wensen van de klant centraal en houden we rekening met de specificaties van de locatie. Onze specialisten ontwerpen samen met de dealers producten met een ultieme mix van innovatieve en kwalitatieve techniek en esthetisch design. Het resultaat? Outdoor oplossingen die perfect passen bij de door u gewenste ambiance.

Voor de verkoop van onze exclusieve producten werken we met een selectie van gerenommeerde dealers. Wij brengen u graag in contact met een dealer in uw regio.

 

Wij ontvangen u graag in onze showroom in Nieuw-Vennep (nabij Schiphol). De showroom met verschillende productopstellingen is uitsluitend op afspraak te bezoeken. Tijdens een bezoek neemt een van onze adviseurs alle tijd om uw vragen en wensen door te nemen. We bekijken de verschillende opties en opstellingen en adviseren u graag.

 

U bent van harte welkom in onze showroom in Nieuw-Vennep. We werken uitsluitend op afspraak. Zo kunnen we alle tijd en aandacht besteden aan uw vragen en wensen.

Samen met de door ons geselecteerde dealers hebben we ruime ervaring met zeer diverse projectopdrachten. Van een intiem terras thuis voor particulieren tot veelomvattende zakelijke projecten. Dat doen we in opdracht van projectontwikkelaars, architecten, aannemers, gemeentes, woningcorporaties en horecaondernemers. Elke opdracht is uniek en samen bekijken welke technische oplossing de beste is voor het vraagstuk. En welk design optimaal aansluit bij de gewenste ambiance. Wilt u weten wat CORNELS voor uw project kan betekenen? Neem contact op.

Dat kunnen we pas bepalen als we weten welke exclusieve producten we voor uw buitenruimte mogen realiseren. Alle producten uit ons high-end assortiment zijn maatwerk, met vele variabelen. Zowel als het gaat om de maatvoering, materiaalgebruik, design, bediening als om de omvang van het project. Er zijn dus vele factoren van invloed op de prijs. Vanzelfsprekend gaat ‘personal production’ samen met een personal prijskaartje.

De offerte maakt deel uit van uw persoonlijke projectplan. Dus als u, samen met een van onze exclusieve dealers, uw wensen heeft besproken. Als we de vele maatwerkvarianten met u hebben doorgenomen. Omdat we uitsluitend werken met high-end producten op maat, kunnen we geen standaardoffertes afgeven.

Naar wens is het wel mogelijk om een prijsindicatie af te geven, zodat u kunt bepalen of onze hoogwaardige producten voor de buitenruimte aansluiten bij uw project en budget.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat er geen gemeentelijke vergunning nodig is voor het plaatsen van een terrasoverkapping. Toch zijn er specifieke situaties waarin er wél een vergunning vereist is. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een overkapping op een zichtlocatie, zoals uw voortuin. Daarnaast is het percentage van het perceel dat vergunningsvrij bebouwd mag worden aan regels gebonden. Een terrasoverkapping met vouwdak is feitelijk geen bouwwerk, en zou dus niet moeten meetellen qua bebouwd oppervlak. Dit in tegenstelling tot een volledig geïsoleerde serre/tuinkamer. Daar is waarschijnlijk wel een vergunning voor nodig. Het beleid voor het verstrekken van vergunningen kan overigens per gemeente verschillen. Heeft u twijfels over het wel/niet aanvragen van een vergunning? Uw CORNELS dealer denkt graag met u mee en informeert u over de (on)mogelijkheden.

 

Zowel de terrasoverkapping met lamellendak, het glazen dak en de uitvoering met vouwdoek zijn waterdicht. Dus ook bij regen kunt u zorgeloos in uw exclusieve buitenruimte verblijven. Bovendien zijn de lamellen van een lamellendak uit de CORNELS® Elite serie ook nog eens geïsoleerd. Dat reduceert de condensvorming en luchtvochtigheid.

Aangezien de terrasoverkapping niet volledig geïsoleerd is, kan er zowel bij storm met regen als bij grote temperatuurverschillen mogelijk wat condensvorming in de ruimte ontstaan. Deze condensvorming heeft overigens geen enkele invloed op de kwaliteit en levensduur van onze producten.

Elke CORNELS terrasoverkapping wordt volledig op maat gemaakt. Uw wensen en specifieke omstandigheden zijn bepalend voor het ontwerp dat door de dealer wordt opgesteld. Dit betekent dat iedere overkapping uniek is; er bestaat geen tweede exemplaar van. De kleurtoepassing, het design, materialen en uitvoering worden volledig afgestemd op uw project.

Voor het plaatsen van terrasoverkappingen met een lamellendak of vouwdak is een fundering vereist. Dat geldt ook voor inschuifbare glazen windschermen (uitgevoerd zonder plantenbak). Uw specifieke locatie is bepalend voor het soort fundering. Veengrond vereist bijvoorbeeld een stevigere fundering dan bij een realisatie op zandgrond. Als fundering voor terrasoverkappingen gebruiken we over het algemeen schroefpalen, betonnen vloeren of betonnen poeren. We vertellen u graag meer over de noodzakelijke fundering op uw locatie.

Onze terrasoverkappingen zijn, tenzij anders aangegeven, uitgevoerd in aluminium. Het frame is afgewerkt met een onderhoudsarme, beschermende poedercoating. Om de terrasoverkapping in goede conditie te houden adviseren wij u de constructie 2 á 3 keer per jaar te reinigen. Met lauw water, een mild schoonmaakproduct en een zachte doek maakt u de staanders en liggers schoon. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakproducten en schuurmiddelen/schuursponsjes.

Ook de lamellen zijn met een doekje te reinigen. Door het dak open te kantelen kunt u de bovenzijde van de lamellen makkelijker reinigen.

Een vouwdak met pvc-doek kunt u aan de binnenzijde reinigen met water en een mild schoonmaakmiddel.

Staat uw overkapping in een boomrijke omgeving, dan is het raadzaam om de goot van de overkapping regelmatig schoon te maken. Dit voorkomt verstopping van de hemelwaterafvoer.

Heeft u een terrasoverkapping met glassystemen? Dan adviseren wij u een geschikt schoonmaakmiddel te gebruiken, in combinatie met kalkvrij water.

Een terrasoverkapping is een constructie die is uitgevoerd in aluminium (of staal, als de overspanning daarom vraagt). Het dak van de overkapping is voorzien van beweegbare lamellen (inschuifbaar, kantelbaar of beiden) of een vouwdak van hoogwaardig pvc-doek. Een terrasoverkapping staat vrijstaand in de buitenruimte, of wordt aan de gevel van de bebouwing bevestigd.

Een serre is een bouwwerk dat volledig geïsoleerd is. De profielen zijn thermisch onderbroken, waardoor er geen koudebrug ontstaat. Doorgaans wordt bij het plaatsen van een serre aan de gevel de buitenmuur (gevel) doorgebroken en/of de achterdeuren verwijderd. Het realiseren van een serre is over het algemeen een intensievere ingreep en grotere investering dan het plaatsen van een terrasoverkapping, tuinkamer of veranda.

Een veranda is een aanbouw aan de gevel, meestal steunend op houten pilaren. Deze kunnen ook in aluminium worden uitgevoerd. De wanden van een veranda zijn open. Het dak is een vast dak, dus niet inschuifbaar of kantelbaar.

Als de wanden van een terrasoverkapping afgesloten worden met bijvoorbeeld glaswanden, dan spreken we van een tuinkamer. Wordt er isolatieglas (dubbel glas) toegepast, dan is zo’n tuinkamer in alle jaargetijden te gebruiken. Daar waar een serre een volledig geïsoleerd bouwwerk is, en verwarmd blijft, is een tuinkamer te verwarmen met terrasverwarming. Het binnenklimaat zal sneller afkoelen dan in een serre.

 

De grootste verschillen zitten in de constructie van het frame en het type doek. Een terrasoverkapping met vouwdak is voorzien van pvc-doek. Dit verduisterende of lichtdoorlatende pvc-doek is waterdicht. Een terrasoverkapping met vouwdak is uitgevoerd met goot en hemelwaterafvoer. Een pergolazonwering is ook voorzien van doek, maar dat is gemaakt van waterafstotend acrylaat. Waterafstotend betekent dat het materiaal de regen tijdelijk buitenhoudt, maar bij flinke buien en langdurige regen, lekt regenwater wel door het doek heen. Een pergolazonwering is niet voorzien van een goot of afvoer voor regenwater.

Een terrasoverkapping met vouwdak van pvc-doek is veel beter bestand tegen stevige wind dan een pergolazonwering met acrylaatdoek. Dat doek moet u bij stevige wind inschuiven, om te voorkomen dat het vouwdak stukwaait.

In feite is een terrasoverkapping met pvc-vouwdak onder vrijwel alle weersomstandigheden te gebruiken. Door de zijwanden af te sluiten, creëert u een sfeervolle tuinkamer. Een exclusieve leefruimte, waar u jaarrond van kunt genieten.

Een pergolazonwering heeft als voornaamst doel om de zon te weren. Dus extra schaduw op het terras te realiseren. Een terrasoverkapping met vouwdak biedt in alle jaargetijden vele voordelen. Naast zonwering houdt het vouwdak ook de regen buiten en de constructie is windbestendig. Zo is uw buitenruimte ook bij regenbuien en stevige wind te gebruiken. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om, in combinatie met het plaatsen van zijwanden, een unieke tuinkamer te creëren.

Wilt u meer weten over de voordelen van een terrasoverkapping met vouwdak in vergelijking tot een pergolazonwering? Lees dan ons blog Voordelen terrasoverkapping t.o.v. pergola zonwering.

 

De lamellendaken uit de CORNELS® Elite series zijn geïsoleerd. Dit is uiteraard gunstig voor het binnenklimaat en reduceert contactgeluid, bijvoorbeeld bij regen en hagel. Onze glazen overkappingen kunnen we naar wens uitvoeren met thermisch onderbroken geïsoleerd glas. Door het afsluiten van de wanden van een terrasoverkapping met dubbel of triple glas, ontstaat een behaaglijke leefruimte die in alle seizoenen kan worden benut.

Qua bouwtechniek en isolatiewaardes is een terrasoverkapping niet gelijk aan een serre. Een terrasoverkapping is niet thermisch onderbroken en heeft dan ook een lagere isolatiewaarde. Een serre is volledig geïsoleerd. De doorbreking van de woning, horecapand of bedrijfspand gaat daardoor niet gepaard met warmteverlies.

Een geïsoleerde terrasoverkapping heeft, in tegenstelling tot een serre, in het najaar, de winter en het vroege voorjaar een extra warmtebron nodig om behaaglijk van het buitenleven te kunnen genieten.

Dat kan zeker. Om in alle jaargetijden te genieten van een comfortabel binnenklimaat, kan een extra warmtebron worden ingezet, zodra de buitentemperatuur daarom vraagt. Te denken valt aan een heater of haard. Zeker als de wanden van de terrasoverkapping afgesloten zijn met isolatieglas, kunt u jaarrond profiteren van de voordelen van een unieke extra verblijfsruimte. Van zonsopgang in het vroege voorjaar tot sfeervolle winterse avonden.

 

Onze hoogwaardige producten zijn zeer weersbestendig. Wij adviseren u wel om, zodra de weersinstituten een code oranje/rood afgeven voor extreme weersomstandigheden, extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Het belangrijkste advies bij storm en zware windstoten: zet alles open óf doe alles dicht.

Dus heeft u een terrasoverkapping waarbij de zijwanden, of een deel daarvan, niet afgesloten zijn? Zet dan het dak zo ver mogelijk open. Schuif het complete vouwdak van pvc-doek of het inschuifbare lamellendak open. Heeft u alleen kantelbare lamellen? Kantel ze naar de meest open stand. Zo kan de wind vrijuit door de constructie waaien.

Is uw terrasoverkapping volledig uitgevoerd met afsluitbare wanden? Dan zet u alles open of alles dicht. Zet u alles open? Vergeet dan niet uw meubilair en losse woonaccessoires vooraf in veiligheid te brengen. Heeft u screens? Zorg dat u die ook inschuift.

Inschuifbare windschermen schuift u vanzelfsprekend in bij storm en zware windstoten.

Onze lamellendaken zijn oersterk en zeer goed bestand tegen de belasting van een flink pak sneeuw. De daken hebben een draagkracht van zo’n 300 kg sneeuw per m² (afhankelijk van het formaat van de overkapping).

Ook onze glazen daken zijn bestand tegen een flink pak sneeuw.

Een terrasoverkapping met een vouwdak van pvc-doek kan slechts een lichte sneeuwlast dragen. Wordt er een flink pak sneeuw verwacht, van 20 centimeter of meer, dan kunt u beter uit voorzorg het vouwdak volledig openschuiven.

Het meest exclusieve lamellendak uit onze collectie is AVIOR uit de CORNELS® Elite serie. De AVIOR combineert beide functies in één uniek systeem. De geïsoleerde lamellen van dit dak zijn zowel kantelbaar als volledig inschuifbaar. Dit geeft u de ultieme vrijheid om de gewenste hoeveelheid licht, schaduw en lucht binnen te laten.

Het systeem ALYA uit de CORNELS® Pro serie is een rank design, met kantelbare lamellen. De ALYA uit de CORNELS® Elite serie biedt een robuuster design en ongekende mogelijkheden qua afmeting en uitvoering.

POLLUX uit de CORNELS® Elite serie is een lamellendak dat volledig open of dicht te schuiven is.

Voor de verkoop van onze exclusieve overkappingen, zonweringen, glassystemen en aluminium kozijnen werken we in de Benelux met een selectie van gerenommeerde dealers.

Naast unieke en hoogwaardige maatwerkproducten bieden we onze dealers een aantrekkelijk dealerpakket. Ze ontvangen veel professionele ondersteuning vanuit CORNELS; van bouwtechnisch advies, tekenwerk, online – en offline marketing tot de inzetbaarheid van vakkundige montageteams. En niet te vergeten; een prachtige dealershowroom voor de ontvangst van klanten.

Heeft u interesse om deel uit te maken van ons exclusieve dealernetwerk? Neem contact op voor meer informatie.

Het systeem is ook uitermate geschikt voor toepassing in het interieur. De glazen schuifwanden en glazen vouwwanden plaatsen we regelmatig in binnenruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een gesegmenteerde indeling van kantoortuinen en vergaderruimtes.

Verder worden de glassystemen ook gebruikt om royale terrasoverkappingen op te delen in besloten segmenten, bijvoorbeeld voor horecagelegenheden. Zo ontstaan er cosy corners, voor de ontvangst van besloten gezelschappen. Zeker bij koudere weersomstandigheden zijn die kleinere segmenten makkelijker op temperatuur te brengen met behulp van terrasverwarming.

Met hoogwaardige screens van CORNELS heeft u een stijlvolle manier gevonden om de zon te weren. De exclusieve zonwering is op verschillende manieren toepasbaar. Bijvoorbeeld met screens in de wanden van uw terrasoverkapping. Deze toepassing brengt extra schaduw en koelte op het terras en beperkt de hinderlijke inval van een laagstaande zon.

Daarnaast zijn de screens uitermate geschikt voor de zonwering bij woningen, kantoren en openbare gebouwen. En wat denkt u van toepassing in de horeca, zoals hotelkamers en restaurantfaciliteiten?

Naast de zonwerende werking bieden screens ook nog eens extra privacy. U heeft vrijwel onbeperkt zicht op de buitenwereld, maar het zicht naar binnen is beperkt.

Deze verticale zonwering bedekt uw ramen aan de buitenzijde volledig. Doordat het screendoek met een rits aan de zijgeleider is bevestigd, ontstaat er een stilstaande luchtlaag tussen het screen en de beglazing. Stilstaande lucht heeft een isolerende werking. De isolerende luchtlaag zorgt ervoor dat het in de zomer binnen koeler blijft, en in de winter warmer. Bovendien bieden onze screens extra privacy: u kunt vrijwel onbelemmerd naar buiten kijken, maar het zicht naar binnen is beperkt. Tot slot garandeert het ritssysteem ook dat de screens windvast in de geleiders zitten. Mooie afwerking. Strak design.

Wilt u de seizoenen verlengen en nog meer comfort ervaren op het terras? Kies dan voor het plaatsen van wanden in de terrasoverkapping. U bepaalt zelf of u de terrasoverkapping (deels) openhoudt of afsluit.

Met afsluitbare wanden in een overkapping ontstaat er een complete tuinkamer. Extra ruimte om van het buitenleven te genieten, in alle seizoenen. Dankzij het royale assortiment op maat is vrijwel alles mogelijk.

U heeft de keuze uit:

• Glazen schuifwanden en schuifdeuren

• Glazen vouwwanden

• Louvres

• Screens

• Vaste wanden zoals rabatwanden

Een combinatie van de verschillende hoogstaande producten kan uiteraard ook voor een extra speels effect zorgen.

Wilt u meer weten over het verruimen van uw buitenleven door de plaatsing van wanden in uw terrasoverkapping? U vindt alle informatie in ons blog Terrasoverkappingen, wandsystemen en tuinkamers. Natuurlijk kunt u ook direct contact opnemen als u hier vragen over heeft.

Het belangrijkste voordeel van een dak met lamellen is de ultieme flexibiliteit. Met kantelbare lamellen heeft u de regie over de lichtinval en schaduw. Door de lamellen te kantelen weert u de zon of laat u juist meer licht binnenvallen. Met inschuifbare lamellen heeft u de keuze om het gehele dak open of dicht te schuiven. De ultieme overkapping met lamellen is AVIOR uit de CORNELS® Elite serie. Dit systeem combineert kantelbare én inschuifbare lamellen. Best of both…

Daarnaast is eventueel vuil op een lamellendak minder goed zichtbaar dan op een glazen overkapping. Door de lamellen te kantelen is de bovenzijde van de overkapping makkelijk te reinigen. Een terrasoverkapping met een dak van lamellen is bovendien koeler in de zomer dan een overkapping met een vast glazen dak.

Onze lamellen overkappingen kennen allen een stijlvol design, van rank tot robuust. Alle uitvoeringen zijn oersterk en onder alle weersomstandigheden te gebruiken.

Een vouwdak is voorzien van hoogwaardig doek. Dit doek is zonwerend, waardoor u geniet van schaduw op uw terras. Heeft u liever meer invallend daglicht? Kies dan voor een terrasoverkapping met een vouwdak van lichtdoorlatend doek.  Uiteraard zijn alle doeken waterdicht, waardoor u ook onder regenachtige omstandigheden kunt blijven genieten van het buitenleven. Wilt u optimaal profiteren van het zonlicht? Schuif dan het vouwdak volledig open. Wilt u een combinatie van zon en schaduw? Dan bepaalt u zelf hoe ver u het vouwdak openschuift.

Dankzij het maximale maatwerk is het vouwdak geheel naar wens te realiseren. Onze terrasoverkapping met vouwdak is in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Dat geldt voor de bevestigingswijze (gemonteerd aan de gevel, zwevend, inbouw of vrijstaand), maar ook voor het design. Schuinaflopend, rondaflopend of juist een plat dak of modern kubistisch design; we vertellen u graag meer over de mogelijkheden.

Met een glazen dak ervaart u nog meer lichtinval en onbegrensde ruimte. Dat geldt zowel overdag als in de avonduren. En wat denkt u van de verschillende seizoenen? U profiteert van de eerste prille zonnestralen in de lente, tot aan de lager staande zon in het najaar en de winter. Het binnenklimaat is al snel aangenaam met een glazen terrasoverkapping. Over het algemeen is het wel wenselijk om in de winter extra terrasverwarming in te zetten. Wilt u ook op warme dagen de temperatuur goed kunnen regelen? Kies dan voor de aangename voordelen van zonwering op of onder het glazen dak van de terrasoverkapping. Dit soort screens zijn in- en uitschuifbaar, waarmee u zelf de temperatuur reguleert.